Bones a tots i a totes, entusiasmats de la neteja. Ara mateix, exceptuant aquells que són al·lèrgics al pols, ara mateix deus tenir l’habitació (o la casa sencera els més grans) bruta, plena de pols i encara amb taques del Cacaolat de la setmana passada. Durant el segle XIV molta gent va morir per coses tan simples com la brutícia, així que no volem que tu siguis el següent.

Aquest article està dividit en tres parts, les més importants per a netejar la casa en general i en l’ordre que es recomana realitzar-los a l’hora de netejar:

 1. Treure Pols
 2. Passar l’aspirador / Escombrar
 3. Fregar
 4. Tips per a mantenir la casa neta

Es realitzen en aquest ordre perquè s’estalvia esforç al ser així més eficient; treure el pols primer, per a tirar a terra tota la brutícia i pols dels mobles i objectes de la casa, entre altres coses, a terra. Després, passar l’aspirador en cas de ser burgès o simplement escombrar, per a recollir tota la brossa que hi ha a terra + la netejada en el pas anterior. I finalment, fregar, per a netejar tota aquella brutícia que més aviat s’enganxa a terra i deixar el terra brillant.

També disposem d’un quart apartat on expliquem trucs per a mantenir la casa més neta i no haver de netejar-la tan sovint.

 

TREURE POLS

Treure el pols és el primer que has de fer per a fer la neteja general de la casa. Aquest pas és molt senzill però tediós, ja que és un procés lent que requereix paciència, felicito personalment a la gent amb la força mental per a treure el pols.

 

Instruccions

Amb un drap, normalment d’un sol ús que vas mullant amb lleixiu de “push-push” (si no saps que significa no tens infància), el vas passant per sobre i per dins de tots els mobles, objectes, decoracions, i qualsevol objecte de te casa que no estigui tocant el terra i que estiguin descoberts, llocs on pugui haver-hi pols.

No hi ha molta cosa més a afegir, a part d’anomenar aquests llocs de la casa on normalment s’acumula més pols i amb quina periodicitat es recomana netejar-los:

 • Totes les parts altes sembla que no però és on s’acumula més pols, ja que són parts poc visibles que s’utilitzen poc. Recomanable netejar-ho cada cop.
 • Les estores acumulen molta pols del terra també. Neteja-les amb freqüència, cada 2 cops. És molt senzill netejar-les amb un aspirador (si són estores resistents, o amb cordes molt petites)
 • Les finestres acumulen pols en els espais que té d’obertura. Neteja’ls per a cada canvi d’estació.
 • L’aire condicionat també acumula molt pols al seu interior, i el que és pitjor, el va expulsant cada cop que l’uses. Recomanable netejar-los 2 cops a l’any, i sobretot abans de l’estiu, que és quan s’utilitzen.

 

Tips de l’àvia

 • Pots utilitzar pinzells o raspalls de dents que ja no utilitzis en les zones petites com ara finestres, cantonades, etc.
 • Si vols netejar pantalles, utilitza un pany de microfibra. També hi ha productes especials per a aquests objectes.
 • Pots barrejar vinagre blanc amb aigua i tindràs una arma potent per eliminar la pols i desinfectar, a més, és molt bona contra els bacteris naturals, ja que amb la seva aplicació s’alteren els ambients que els gèrmens utilitzen per a reproduir-se, fent que no es reprodueixin més.
 • Si mesclem una cullerada de bicarbonat de sodi amb aigua tíbia, podrem aconseguir un netejador ecològic per a treure la brutícia, les taques i els bacteris.
 • (Primer hem de polvoritzar la zona, i una vegada que s’hagi reposat, treure l’excés amb un pany de microfibra)

 

ESCOMBRAR/PASSAR ASPIRADOR

Després de fer tot el pas anterior, ara toca un pas senzill i ràpid si disposes d’aspirador, o l’escombra, que és igual de senzill però més lent i tediós. De l’aspirador no fa falta donar instruccions, tot i que recomanem mirar els tips, ja que aquests són comuns pels dos.

 

Instruccions
(NOTA: si vols netejar amb la mopa, les instruccions són més a baix o pots picar aquí)

Escombrar és senzill també, en un bon principi no requeriria instruccions. Nosaltres però et donem unes instruccions per a començar que t’evitaran estar durant 30 minuts passant l’escombra pels mateixos llocs:

 1. Es necessita un recollidor per a poder llençar la brutícia a la brossa.
 2. Per a agafar bé l’escombra, col·loca la mà bona a la meitat de l’escombra, i la mà dolenta al cantó del pal (evidentment, al cantó on NO hi ha el raspall). La mà bona no sempre és amb la que millor escombrem, tot pot dependre de la persona o fins i tot del lloc on escombres.
 3. El moviment ha de ser diagonal, des d’un costat cap a tu, mentre vas arrossegant part de la brutícia de l’habitació en un piló.
 4. Comença escombrant des de l’interior de l’habitació cap a les parets, així et quedarà tota la brutícia acumulada, tindràs les zones escombrades localitzades i pots acabar l’habitació d’una tongada, sense haver de repetir.
 5. Vigila no deixar-te les cantonades, ja que són punts on s’acumula pols.
  Per recollir la brutícia, inclina una mica el recollidor de tal manera que faci com una pujada, així serà més fàcil recollir la pols restant més petita que queda.

Si el terra és de parquet, i no pots passar-ho amb aspirador, es recomana (però no és gens obligatori) passar-ho amb una mopa, ja que no ratlla el terra i el conserva millor. Sí, som conscients que no es diu mopa, es diu pal de fregar, però per a la fàcil comprensió de l’article li direm mopa d’ara endavant.
Si decideixes passar-ho amb una mopa, per la raó que sigui, la cosa canvia una mica:

 • a no cal recollidor, ja que la brutícia es queda enganxada en la mopa i pots arribar a recollir una gran quantitat (perquè creus que els netejadors d’establiments grans netegen amb mopa i no escombra).
 • No cal que la vagis aixecant, pots passar tota l’habitació seguida. És per això que les cantonades són molt més senzilles, ja que les mopes poden girar 360° graus. No hi ha cap cantonada que se li pugui resistir.
 • Si veus que està molt brut, canvia la seva velleta i segueix escombrant.

 

Tips de l’àvia

 • Pots començar a escombrar/aspirar l’habitació que vulguis, però si vols netejar-ho al 100%, si tens un conjunt d’habitacions amb una zona comuna, et recomanem començar per aquesta, fer totes les habitacions restants i després tornar a repassar la zona comuna. D’aquesta manera t’assegures que no tires pols a la zona comuna amb els moviments d’escombra/aspirador que es fan a les habitacions contigües.
 • Quan acabis, sacseja una mica l’escombra per a retirar l’excés de pols i guarda-la en un lloc on no s’aixafin les cordes del raspall, perquè si no durarà molt poc. Això inclou no deixar l’escombra recta i tocant el terra.

 

FREGAR

I com a grand finale, tenim passar la fregona. La part aquàtica del nostre parc temàtic anomenat “netejar”, un parc amb un nom súper innocent que acaba sent un conjunt de roller-coasters i caigudes lliures que et faran perdre tot el matí o tarda. En fi.

Necessitem una fregona, un cubell, i el producte de neteja, com pot ser lleixiu o amoníac. Abans de començar però, hem de vigilar sobre quina superfície netejarem, ja que no tots els productes serveixen per a totes les superfícies.

 

Instruccions

 1. Amb aigua temperada, omple el cubell fins a la meitat i llencem el producte triat.
  A dins de la primera habitació que vols fregar, remenem el contingut del cubell amb la mateixa fregona i l’escorres bé en la zona que té un colador (et recomanem mirar el vídeo per a veure com escórrer-la bé). S’ha d’escórrer bastant, si neteges amb la fregona tota xopa, a part que el terra tardarà molt a assecar-se, pots crear humitats i fer forats en el sostre del veí de sota, cosa que evidentment no volem.
 2. Comença a fregar qualsevol habitació, fes-ho des d’una punta de l’habitació fins a la porta, així evites trepitjar el que ja has fregat.
 3. No cal que facis força a no ser que hi hagi una taca que se’t resisteixi.
 4. Quan acabis, obre les finestres una estona, esbandeix la fregona amb aigua,i tira l’aigua del cubell a la banyera o en una claveguera. També s’ha de rentar el cubell, així amb el temps no farà mala olor.

 

Tips de l’àvia

 • Es recomana deixar el lavabo i la cuina per al final, ja que són les dues habitacions on es creen més taques, ja sigui pel menjar de la cuina o el baf del lavabo (“vaho” para los amigos).
 • És possible que necessitis canviar l’aigua si veus que s’embruta una mica i ha variat de color. Simplement esbandeix el cubell i la fregona amb aigua i repeteix el procés inicial.
 • Mai tiris el líquid del cubell directament al terra del carrer, és il·legal i també és una marranada.

 

Tips el vídeo en qüestió